Opbevaring af vin i kælderen

For alle vi som holder af vin, og ofte køber mere ind end vi kan drikke i det daglige, er det af bydende vigtighed at sørge for en forsvarlig opbevaring af de dyre dråber, som i mange tilfælde skal ligge i mange år.

Yuppie løsningen er at anskaffe sig et eller flere vinkøleskabe med præcis temperaturstyring, fugtighedskontrol og ekstern kompressor, så vinene ikke påvirkes af bittesmå vibrationer når kompressoren slår til og fra. Det er dog en pladskrævende, dyr og ikke særlig miljøvenlig løsning.

Bor man i hus med kælder er det oplagt at opbevare vinen i kælderen, da det oftest vil være det sted i huset som har den køligste og mest stabile temperatur. Selv om sommeren kommer temperaturen i en parcelhus kælder sjældent over 15-18 grader, hvilket er perfekt for vin, som ikke har godt af at få for meget varme. Jeg har selv været udsat for adskillige dyre flasker som venner har opbevaret i køkkener eller i værste fald i en af de forfærdelige vinholdere på væggen hvor flaskehalsen stikkes ind i et hul og hænger ud af holderen – og ofte udsat for sollys.

En udfordring med kælderen kan dog være at der om vinteren rent faktisk kan blive for koldt, hvis man ikke har radiatorer i det kælderrum hvor man opbevarer sin vin. Det kan også være et problem at luftfugtigheden bliver for høj, hvis det er en kold kælder hvor der kommer varm luft ind.

Vi har ikke varmtvandsradiatorer i vores vinkælder, og har derfor haft behov for at sikre at der ikke bliver alt for koldt. Det har vi gjort med en dobbelt indsats. I kælderen har vi fast en affugter stående til at holde luftfugtigheden nede. Den affugter har vi nu placeret i vinkælderen. Den kan stadig holde luftfugtigheden nede i det meste af kælderen, men den spildvarme som den genererer holder sig nogenlunde i vinkælderen og sikrer en lidt højere temperatur om vinteren.

Hertil kommer en elektrisk oliebaseret radiator, som har en termostat, så den kun varmer (og derved sluger strøm) når affugteren ikke kan holde temperaturen indenfor et rimeligt interval. Desværre har vi ikke en datalogger så vi kan følge med i alle temperaturudsving, men ved de stikprøve test vi har lavet har temperaturen holdt sig pænt mellem 10 og  20 grader i løbet af året. Ikke helt optimalt, men bedre end i mange andre opbevaringssituationer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *